Top lišta
CZ

ZpČAS
Západočeská pobočka České astronomické společnosti

Západočeská univerzita v Plzni
Fakulta pedagogická
Západočeská univerzita v Plzni


Hvězdárna v Rokycanech a Plzni
Hvězdárna v Rokycanech a Plzni

Plzeňská filharmonie
Plzeňská filharmonie

Západočeské muzeum v Plzni
Západočeské muzeum v Plzni

Mediální partner
ČČF
Československý časopis pro fyziku

Cíle a zaměření konference
o životě a díle Josefa Františka Smetany

Josef František Smetana je významnou obrozeneckou osobností Plzně. Rodák ze Svinišťan u České Skalice se do Plzně dostal jako člen premonstrátského řádu z Teplé. Péčí premonstrátů byl v Plzni založen filozofický ústav a Smetana byl jedním z jeho profesorů, zaměřoval se zejména na výuku přírodních věd. Ve spolupráci se svým starším kolegou, matematikem Josefem Vojtěchem Sedláčkem, prosazoval výuku v českém jazyce, byl aktivně činný v obrozeneckých spolcích, založil noviny Posel ode Mže, byl předsedou plzeňské části Lípy Slovanské. Je autorem česky psaných učebnic silozpytu (fyziky), dějepisu a astronomie, napsal mnoho básní, založil a ze svých prostředků vybavil českou knihovnu pro studenty ústavu, pořádal nedělní přednášky pro učně, tovaryše a mistry, … Během jeho působení v Plzni zde úspěšně vystudoval jeho o 22 let mladší bratranec Bedřich.

Na konferenci přislíbili účast přední vysokoškolští pedagogové (prof. V. Viktora, prof. J. Kumpera, doc. J. Bečvář, doc. J. Bezděk a další). Obsahem konference bude například:

  • Básnické dílo J. F. Smetany
  • Obrozenecká činnost J. F. Smetany
  • Vztah J. F. Smetany a J. V. Sedláčka
  • Hudba v období života J. F. Smetany
  • Mikulášský hřbitov v Plzni
  • Základové hvězdosloví čili astronomie
  • odhalení opraveného pomníku J. F. Smetany

Dne 8. prosince 1917 byla v posluchárně prof. Františka Nušla na ČVUT v Praze založena Česká astronomická společnost (ČAS). Za tímto strohým oznámením se skrývá několik let usilovné činnosti našich předchůdců, kteří vznik českého spolku prosadili navzdory nepřízni tehdejších c. a k. úřadů. Hrstka nadšenců si vytkla za cíl vybudovat v Praze lidovou hvězdárnu. Po vzniku Československa se cesta k uskutečnění tohoto snu usnadnila i tím, že jeden ze zakladatelů státu gen. Milan Rastislav Štefánik byl původním povoláním astronom. V roce 1928 byla na Petříně slavnostně otevřena Štefánikova hvězdárna, která tak naplnila sen mnoha členů České astronomické společnosti a jejich příznivců.

Záměrem Západočeské pobočky České astronomické společnosti je v jubilejním roce 2017 připomenout výsledky úsilí zakladatelů a prvních generací členů ČAS a seznámit širokou veřejnost s nejnovějšími poznatky astronomie a ukázat, že čeští astronomové jsou platnou součástí světové astronomické obce, která zahrnuje přibližně 25 tisíc obyvatel zeměkoule.

 
Západočeská pobočka České astronomické společnosti - zpcas.cz