Top lišta
CZ

ZpČAS
Západočeská pobočka České astronomické společnosti

Západočeská univerzita v Plzni
Fakulta pedagogická
Západočeská univerzita v Plzni


25. ZŠ Plzeň
25. ZŠ, Chválenická, Plzeň

Program semináře

8:30 – 9:00 registrace účastníků
9:00 – 9:15 úvodní slovo
9:15 – 10:30 Dalekohled Jamese Webba
prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc., ČVUT v Praze
V prosinci 2021 se vydal do vesmíru toužebně očekávaný dalekohled Jamese Webba. Od prvotní myšlenky po start uplynulo neuvěřitelných 32 let. Ze zamýšlené půl miliardy amerických dolarů se cena vyšplhala na 10 miliard dolarů a Webb se zařadil mezi nejdražší přístroje světa. Stane se novou ikonou současné astronomie?
10:30 – 10:55 přestávka
10:55 – 12:10 Návrat lidí na Měsíc pod křídly Artemis
Dušan Majer, Kosmonautix.cz
Kam míří NASA po vyřazení raketoplánů? Co nám umožní nové výkonné rakety SLS a kosmické lodi Orion? Zamíříme na Měsíc, asteroidy nebo i k Marsu? To všechno jsou otázky, na které nám odpoví Dušan Majer, český publicista a popularizátor kosmonautiky. Šéfredaktor známého webu o kosmonautice Kosmonautix.cz, autor pořadů Vesmírné výzvy a Dobývání vesmíru. Držitel několika ocenění Akademie věd České republiky za popularizaci vědy.
12:10 – 13:10 oběd v jídelně, ve stejné budově
13:10 – 14:25 Klasický a kvantový chaos
prof. RNDr. Pavel Cejnar, DSc., MFF UK v Praze
Studium chaotické dynamiky začalo otázkou, zda je Sluneční soustava stabilní. Ačkoliv se tělesa pohybují po přesně určených dráhách, mnohdy stačí jen nepatrná nepřesnost znalosti počátečního stavu a o budoucnosti nevíme prakticky vůbec nic. Částicím mikrosvěta je vlastní neodstranitelná kvantová neurčitost, přesto je však jejich pohyb v jistém smyslu určitelnější než pohyb klasických částic. Existuje v kvantovém světě chaos? V přednášce se pokusíme propojit klasické a kvantové pojetí chaotické dynamiky a ukázat, že matematika chaosu nachází překvapivá uplatnění i daleko mimo fyziku.
14:25 – 14:50 přestávka
14:50 – 16:05 Nové testy Einsteinovy teorie relativity
prof. RNDr. Jiří Podolský, CSc., DSc., MFF UK v Praze
Einsteinova speciální i obecná relativita již více než sto let stojí v základech fyzikálního popisu světa. Bez nich bychom nerozuměli struktuře a vývoji vesmíru, neuměli postavit urychlovače částic, ani neměli přesné družicové navigační systémy GPS a Galileo. V přednášce shrneme, jakými druhy testů Einsteinova relativita dosud prošla, a zastavíme se u těch nejnovějších, které se týkají černých děr, neutronových hvězd a gravitačních vln.
16:05 – 16:30 přestávka
16:30 – 17:45 Dalekohledy a vesmír
Zdeněk Bardon, čestný člen Mezinárodní astronomické unie, ESO Photo Ambassador a zakladatel fotografické soutěže ČAM
"Bačkorový" astronom Zdeněk Bardon je známý český astrofotograf, který svojí pílí dosáhl řady ocenění a se svojí firmou se podílel na modernizaci mnoha profesionálních astronomických observatoří po celém světě.Přednáška je kombinací technických i astronomických snímků, krátkých video-sekvencí a hlavně příběhů. Podíváme se na místa, kam mohlo vstoupit jen velice málo šťastlivců. Jedním z atraktivních míst bude poušť Atacama v Chile, kde jsou umístěné nejlepší observatoře světa.
17:45 – 18:00 závěrečné slovo
 
Západočeská pobočka České astronomické společnosti - zpcas.cz